Blogger
Image default
Woning en Tuin

Hoofdkussen wassen

Hoofdkussen wassen

Je hoofdkussen wassen is essentieel om je te ontdoen van stofmijt, zweet en andere dingen die zich in de loop van de tijd ophopen. Je kussen regelmatig wassen is zeker geen overbodige luxe. Veel mensen maken echter alleen hun kussenslopen regelmatig schoon, terwijl het kussen zelf vaak vergeten wordt. Vergeet niet ook je kussens te wassen! Hier zijn wat handige tips over hoe je dat goed kunt doen.

Hoe vaak moet je je kussen wassen?

Het is belangrijk om je kussen regelmatig te wassen, maar hoe vaak precies? Het zou prima moeten zijn om je kussen eens in de twee maanden te wassen, maar het hangt er helemaal vanaf hoe vies (en stinkend) je kussen is. Als je ’s nachts veel transpireert, moet je je kussen beslist vaker wassen. Als je je kussens wast, verwijder je eerst de buitenhoes en gooi je die in de wasmachine. Maak de rits vast, zodat deze tijdens het wassen niet vast komt te zitten. Je kunt vloeibaar wasmiddel gebruiken voor het wassen van kussens, want dat is milder dan poeder waszeep. Vergeet niet je kussens in een aparte waszak te doen, zodat ze niet de hele wasmachine verstoppen.

Je zou beide hoezen gewoon in de wasmachine kunnen gooien, maar het apart schoonmaken van de ritsen voorkomt schade door wrijven tegen andere kleren. Laat de wasmachine zijn werk doen, leg dan de hoes weer op je kussen en laat het aan de lucht drogen. Gebruik geen hitte om je kussens te drogen, want dan krimpen ze tot ongeveer de helft van hun grootte. Dus in plaats van nieuwe kussens te kopen, kun je ze ook gewoon zelf wassen.

Verwijder bij het drogen van je kussens in de droger eerst alle sieraden van je lichaam, zodat ze niet in brand vliegen in de droger! Als je een donzen kussen hebt, moet je het uitschudden voor je het in de droger doet. Je kunt veren kussens ook met een stofzuiger schoonmaken, want daarmee verwijder je fijne vuildeeltjes zonder het speciale materiaal van deze luxe kussens te beschadigen.

Als je allergieën hebt of gewoon bezorgd bent over hygiëne, moet je je kussens vaker wassen dan eens in de twee maanden. Er zijn echter geen exacte regels over hoe vaak je ze moet schoonmaken: het hangt af van het materiaal en wat voor vuil of zweetvlekken ze hebben. Je kunt zien wanneer een kussen vuil is als het zweetvlekken heeft of slecht ruikt.

Als je kussen slecht ruikt, kun je het ongeveer een half uur in de vriezer leggen (leg er eerst een laken over). Dit zal de meeste bacteriën en schimmelsporen doden, want koude temperaturen stoppen hun groei. Schud je kussen nu goed uit en draai alle kanten die erin zaten om voordat je het weer in de hoes legt. Als je kussen erg vuil is, wil je deze truc misschien twee keer toepassen en ook de buitenkant van de kussenslopen wassen.

Verschillende soorten hoofdkussens wassen

Wil je meer weten ovet het wassen van verschillende soorten hoofdkussens? Ga naar Dekbedenzo om de laatste tips te lezen over beddengoed.

https://dekbedenzo.nl/blog/kussen-wassen/