Blogger
Image default
Zakelijk

Hoe kan jij je kantoorruimte het best inrichten?

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die in een prettige omgeving werken productiever zijn dan mensen die in een minder fijne omgeving moeten werken. Daarom besteed men de laatste paar decennia steeds meer aandacht aan de inrichting van het kantoor. Zo werd in veel kantoren het klassieke kantoorkamertje vervangen voor één grote ruimte waar iedereen werkte en zijn er ook veel meer groenvoorzieningen aanwezig in kantoren. In dit blog geef ik een aantal tips zodat jij je kantoor optimaal in kan richten.

1. Gebruik veel glas

Je kantoorruimte lijkt veel groter als er meer daglicht binnenkomt, daarom is het een goed idee om grote ramen te gebruiken. Nog een voordeel aan meer daglicht is dat je minder snel vermoeid raakt en een betere concentratie hebt door de toename aan vitamine D. Tegenwoordig met de klimaatverandering en hogere energiekosten is het ook slim om je kantoor te verduurzamen. Dat kan door bijvoorbeeld dubbel glasplaat te laten zetten of door een glazen lichtstraat te nemen, waardoor je het kantoor makkelijker warm houdt.

Maar glas hoeft niet perse alleen voor ramen gebruikt te worden, je kan namelijk ook voor glazen kantoorwanden en deuren kiezen. Dit heeft als voordeel dat de ruimte groter lijkt, de interactie tussen medewerkers beter is en jij als baas beter toezicht kan houden ;).

2. Verf de muren wit

Zeker als er in je kantoor weinig ramen zitten is het verstandig om de muren wit te verven, met donkere kleuren lijkt de ruimte namelijk een stuk kleiner. Een ander kleurtje kan natuurlijk leuk zijn, maar die kun je ook in meubilair of in leuke planten vinden. Daarbij is het kantoor door de witte muur een stuk lichter wat er voor zorgt dat mensen zich prettiger voelen en de productiviteit dus hoger wordt.

3. Neem niet te veel meubilair

Hoe meer meubilair er in je kantoor staat, hoe drukker en kleiner de ruimte lijkt. Zoals al eerder aangegeven worden de prestaties van werknemers minder naarmate de ruimte minder licht en dus drukker wordt. Daarom is het aan te raden om het voornamelijk bij functioneel meubilair te houden, zoals: Bureaus, opbergruimte, een gezamenlijke eettafel en een bank of zitzak om tussendoor of na werk even te kunnen relaxen. Dat laatste omdat niemand zich acht uur lang kan concentreren en het zorgt ook voor een positievere werksfeer.

4. Zorg voor kantoorplanten

Het is een feit dat mensen in een kantoor met planten beter presteren dan in een kantoor zonder planten. Dit heeft te maken met een aantal factoren, namelijk: Meer planten zorgt ervoor dat de werkplek aangenamer is om te zien, dat leidt ook tot een verbeterde gemoedstoestand van werknemers. Daarbij zorgen planten ook voor een hogere luchtvochtigheidsgraad en is de temperatuurverdeling beter waardoor je kantoor ook duurzamer wordt.

Samenvattend raad ik dus aan om veel glas te gebruiken, de muren wit te verven, niet te veel meubilair te nemen en om te zorgen voor kantoorplanten. Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen helpen en ik wens je heel veel succes met de inrichting van je kantoor.